Pistáciové mafiny

Mafinky trochu inak

 

Orechové mafinky som už do receptov pridala, ale čo tak vyskúšať pistáciové mafiny? To ma predtým nenapadlo, až teraz, keď sme mali kúpenú pistáciovú nátierku. Áno, čakali sme od nej, že to bude nátierka, ale až po prečítaní obsahu sme zistili, že sú to vlastne pomleté pistácie. A tie ako nátierka sú príliš “husté” a lepiace sa na podnebie, keďže obsah je naozaj 100 percent pistácií. A tak som si povedala, že hustú nátierku (keďže sa mi nechcelo pridávať maslo a inú prísadu), použijem na pečenie. A tak som upiekla tieto úžasné pistáciové mafinky. Ak máte radi pistácie, tak hor sa do pečenia, recept nižšie.

 

RECEPT

 

Pistáciové mafiny

 

 

Čas pečenia: cca 15- 20 min. na 180 st. (záleží od el.rúry)

Množstvo: 12 ks

 

Suroviny:

 

85 g pistáciovej nátierky (100 % pistácií) alebo pomleté pistácie

90 g rozpusteného masla (alternatívu margarín)

150 g hnedého cukru (vyskúšajte Mauritius Muscovado – úžasná karamelovú príchuť)

150 g hladkej múky

1 KL prášku do pečiva (Bio alebo kypriaci prášok)

2 vajíčka

4 PL kyslej smotany

1 KL škoricového cukru

1 KL vanilínového cukru alebo vanilky

1 KL citrónovej kôry

 

Postup:

 

Všetky sypké suroviny spolu premiešame (múka, prášok do pečiva, vanilínový cukor, škoricový cukor). Vajíčka s hnedým cukrom zľahka vymiešame a pridáme do múky s premiešanými surovinami. Pridáme roztopené maslo, kyslú smotanu, citrónovú kôru a pistáciovú nátierku. Poriadne premiešame a napĺňame formu mafiniek (buď silikónová forma s 12 mafinkovými otvormi alebo plechová forma, kde môžte rovno vložiť košíčky na mafinky).

Napĺňame formičky alebo košíčky do polovice, tak, aby nám vyšlo 12 kusov. Kto má inú formu, tak dá množstvo podľa želateľných kusov (čiže, ak má formu na 18 ks dá menej cesta do košíčkov rovnomerne).

Takto naplnené košíčky resp. formičky vložíme do elektrickej rúry a dáme piecť na cca 15-20 minút. Treba spraviť po 15 minútach špajdlový test (t.j., zapichneme špajdlu do cesta a ak na nej nezostane cesto, tak je mafinka upečená). Keďže každá rúra pečie inak, treba vždy sledovať, či sú už mafinky upečené.

Dobrú chuť!