Bratislavské rožky

 

Pred týždňom som rozmýšľala, aký makový koláč upečiem…a vtedy ma napadlo, čo tak skúsiť bratislavské rožky, ktoré tak milujem..Ktoré? Práve tie s makovou náplňou, pretože tie sú u nás veľmi obľúbené. Ale upiecť pravé bratislavské “bajgle” na tie som si trúfla až teraz, hlavne po prečítaní návodu. Prečo? Nie sú to koláče ako napríklad koláč lenivej gazdinej, že je všetko rýchlo nahádzané do misky, premiešané a hop do trúby. Pri výrobe týchto koláčikov treba trochu trpezlivosti, keďže ide o kysnuté cesto a vyrábajú sa ručne. A z dávky jedného receptu, čo nižšie uvádzam, ktorý ma oslovil a po upečení chutil výborne, vyjde cca 40-45 rožkov. (podľa receptu ich treba vážiť, každý rožok má mať 25 g, ako aj plnka, a musím povedať, že poctivo som vážila guľky, ktoré sa potom vaľkali, ale tým, ktorým sa to nechce, tak dobrá správa je, že po odvážení dvoch guliek boli ostatné už v rukách vyvážené na žiadanú veľkosť. Asi to bude tým, že keď spravíte zopár pokusov, tak si na danú hmotnosť už ruky zvyknú. A potom sa už v rukách tvarujú želateľné guľky na rožky ;)). Presný postup nižšie v časti recept.

 

História bratislavských rožkov

Kedy sa chýrne bratislavské rožky dostali do povedomia ľudí? Keďže v 18. storočí každá novosť vyvolala rozruch, tak aj rožkové tvary jemného pečiva s makovou alebo orechovou náplňou ponúkané majstrom Scheuermannom práve na Mikuláša v jeho predajni svojej pekárne, zapríčinili obľúbenosť jeho rožkov. Ponúkal ich na Hviezdoslavovom námestí, neskôr po dvoch rokoch boli kvôli zvyšujúcej sa obľúbenosti ponúkané v ďalšej predajni predávajúcej iba tieto rožky na Námestí SNP. Ako to väčšinou v živote chodí, aj tu dobré veci sa začali napodobňovať. Takže o niekoľko rokov už rožky vyrábali aj ďalší pekári, ako napr. Schwappach, Korče, ktorý ževraj dodával rožky aj na cisársky dvor do Viedne. Schwappach zasielal balené rožky aj poštou napr. do Trnavy, Budapešti a inde v monarchii.

Aj keď sa podľa historických informácií rožky piekli v Prešporku v 16. storočí, ich obľúbenosť a viditeľnosť nastala až o 2 storočia a trvá dodnes. Už to nie je ošiaľ ako kedysi, ale ten, kto zavíta do Bratislavy, by ich mal určite ochutnať. A či orechové alebo makové? Orechové majú tvar písmena C a makové rožky majú tvar podkovičky. Mali by sa vyrábať iba ručne, bez chemických konzervačných prostriedkov, plnka by mala byť minimálne 40 % v ceste. Tak, čo, ktoré by ste si dali? Originál bajgle si môžete kúpiť na Hlavnom námestí oproti kostolu, alebo si ich môžete aspoň priblížiť upečením doma aj podľa nižšie uvedeného receptu. A podľa slov môjho manžela, tie doma vyrobené chutia lepšie ako z iných pekární…

 

RECEPT

BRATISLAVSKÉ ROŽKY

príprava: cca 2 hodiny

pečenie: 10-12 min. 1 plech s rožkami

el.rúra: 200°C

Cesto:

160 g hladkej múky

160 g polohrubej múky

180 g bravčovej masti alebo masla (kto nemá, môže použiť aj margaín = Palmarín)

1 vajce

štipka soli

40 g droždia

1 PL krupicového cukru

120 ml vody

 

Na potretie: 

1 veľké vajce a žĺtok, môžeme pridať aj trochu mlieka

Maková plnka: 

300 g mletý mak

130 g práškový cukor

150 ml mlieko

2-3 PL slivkový lekvár

 

Tip: Ak sa Vám zdá plnka príliš sladká, dajte menej cukru, ak je príliš hustá, pridajte mlieko.

Postup: 

Do väčšej misy vložíme múky, premiešame a zatiaľ si pripravíme kvások (mlieko, cukor a nadrvené droždie – pomiešať a odložiť na teplom mieste). Ak je kvások pripravený, vylejeme ho do múky, pridáme štipku soli, vajce, vypracujeme cesto, až pokiaľ sa neobjavia pľuzgieriky na ceste a potom dáme cesto vykysnúť na teplom mieste (cca 1 hodinu).

Ak je cesto vykysnuté, tak ho môžeme rovno spracovať na malé guľky (každá by mala mať cca 25 g). Každú guľku vyvaľkáme na oválny tvar a plníme plnkou. Plnka má mať hmotnosť 25 g, ak máte radšej menej plnky, môžete jej dať menej. Plnku si v rukách vytvarujeme na guľku a potom ušúlame z nich valček, ktorý dáme na oválny tvar z cesta na vrch a zrolujeme cesto do rožkov. Ak plníme makovou plnkou rožky, tak ich zrolujeme do tvaru podkovičky, ak plníme rožky orechovou plnkou, tak ich zrolujeme do tvaru písmena C, čo znamená, že konce rožkov zahneme do tvaru C.

Takto pripravené rožky, potrieme vajíčkom, a necháme ich odložiť na chladnom mieste takých 15-20 minút. Potom ich znova potrieme vajíčkom a vložíme do vyhriatej trúby 200°C na cca 10-12 minút. Ak sú rožky zatiahnuté – upečené a vrch je trochu popraskaný (to je v poriadku), tak môžeme rožky vybrať z trúby.

Tip: Ak chceme urýchliť výrobu rožkov, tak si pripravíme dva plechy s papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou na pečenie, kde kladieme zrolované rožky a potrieme vajcom a  po vytiahnutí rožkov z  chladného miesta znova potrieme rožky vajcom a dáme do rúry.

Upečené horúce rožky necháme vychladnúť a podávame. Ževraj vydržia aj dva týždne, keď si ich odložíme. No, u nás skoro nevydržali ani tri dni :).

Dobrú chuť!