Bezbolestný pôrod

Takmer bezbolestný pôrod

Dá sa to? Áno, je to možné. Aj keď to zažije iba malé percento žien, prípadne iba s miernymi bolesťami, nie je to mýtus. Bezbolestný pôrod je to, čo by si väčšina žien želala.

Ako je to možné?

Pôrod bez bolestí a bez akéhokoľvek zásahu z hľadiska medicíny (t.j. bez nástrihu, bez použitia epidurálnej analgézy – tzv. epidurálky) na jeho urýchlenie je naozaj existujúci.

Je to rarita, pretože v dnešnom stresujúcom svete to ani nie je ľahké, ale ani nemožné. Lenže na všetkom sa dá popracovať a mať z pôrodu zážitok je určite želateľná vec pre každú ženu.

Keďže všetko so všetkým súvisí, to, ako bude prebiehať pôrod záleží predovšetkým od ženy. Ako dosiahnuť, aby som mala hladký a ten želateľný pôrod bez bolestí? Určite poznáte pozitívne afirmácie a výraz pozitívne myslenie. Áno, veľa žien ich vyskúšalo a potom sa čudovalo, že aj tak mali bolesti pri prirodzenom pôrode.

Prečo sa to deje?

Ak máme v podvedomí strach (a to máme všetci, pokiaľ sme ho neodstránili), tak naozaj si môžeme hovoriť krásne vety zafarbené doružova, naša myseľ ich nezoberie. Môžme si položiť otázku, čo si predstavíte ako prvé, keď sa povie pôrod? Zapíšte si alebo si rovno po predstave pri slove pôrod popíšte obraz, ktorý sa Vám naskytol. Väčšine sa možno zobrazí vrieskajúca žena pri pôrode, ktorá má ukrutné bolesti a ide zošalieť a keď porodí, šťastná a spotená si berie do ruky svoje bábätko. Lenže ten obraz majú naozaj niektoré ženy už v podvedomí a prejavuje sa to strachom z pôrodu.

Ako sa zbaviť strachu?

Je viacero spôsobov. Mne sa osvedčil spôsob, pri ktorom si musíte zistiť vlastné strachy. Napríklad pri slove pôrod, si zapíšte všetko negatívne, čo Vám napadne. Spýtajte sa sama seba, čoho sa bojím? A opäť si to zapíšte. Potom už len pracujte so svojimi myšlienkami, t.j. pri predstave pôrodu alebo všeobecne strachu okolo celej nadchádzajúcej situácie a prípadne aj daného psychologického rozpoloženia v danom období, sa spýtajte jednoduchú otázku: Čoho sa bojím? Z čoho mám strach? Čoho sa chcem zbaviť, akého strachu? Je dobré si všetko spísať. Zakaždým, keď si spomeniete na daný obraz, čoho sa obávate, čo sa môže stať, nechajte plynúť Vašu obavu. Môžete ju pochopiť, ale nie potláčať. Pre Vás ako ženu je dôležité, aby ste nechali negatívne myšlienky doslova “odplávať, odletieť” (berte, čo je pre Vás prijateľnejsie) namiesto potláčania emócií.

Môžete si predstaviť, ako im mávate na rozlúčku (Vašim negatívnym emóciám zo strachu), ak nie ste vizuálny typ, vyrobte si loďku a symbolicky ich nechajte odplávať, prípadne si vymyslieť, čo by fungovalo Vám. Keďže sme všetci rozdielni, v čom je aj naša jedinečnosť, nie je univerzálny recept, čo je pre koho najlepšie. Podstatné je, že iba zbavením sa strachu a negatívnych myšlienok sa Vám podarí dostať sa do psychickej pohody pred pôrodom. Jedine nechat plynúť obavy až do stratena, pokiaľ úplne nevymiznú. Ak sa už pri myšlienke prichádzajúceho pôrodu ničoho neobávate, ale úprimne, nie pozitívnym hurá systémom (kedy si dokola hovoríme pozitívne afirmácie, čo je možno fajn, len by sme ich museli prijať za naše pocity, čo sa môže ale nemusí stať a to zistíte až pri pôrode), tak ste na správnej ceste.

Pôrod bez bolestí

Ak sa človek zbaví strachu, nemá sa čoho obávať. Pred prirodzeným pôrodom je možné aj tzv. cvičenie s bálonikom (Epino, Aniball), čo je odporúčané lekármi a môže to viditeľne pomôcť pri pôrode. Je ale dôležité, aby doktor, ktorý Vás odrodí, bol informovaný, že ste cvičili s balónikom a bol za čo najprirodzenejší pôrod (pokiaľ to situácia z medicínskeho hľadiska dovolí – čiže aj Váš zdravotný stav, či stav dieťaťa).

Ovšem, ako vždy, aj pri samotnom pôrode je dôležité, aby bola pohoda na sále. Pretože, ak je v pohode rodička a má okolo seba rovnako naladených ľudí, tak aj samotný pôrod je o to krajší a zároveň rodičku nič nerozptyľuje a môže sa sústrediť na samotný akt príchodu vytúženého bábätka.

A ako dosiahnuť, aby samotný pôrod bol nielenže bezbolestný, ale aj čo najrýchlejší? (myslím tým, vypudzovaciu fázu bez medicínskych zásahov, ale Vaším pričinením).

Ako na to?

Ešte pred pôrodom je dôležité sa naučiť správne dýchať. V podstate je to jedno y najdôležitejších príprav. Prvá príprava bola psychika (nech sme v pohode a bez strachu a stresu), druhá dôležitá príprava je DÝCHANIE. V prved dobe pôrodnej, kď už máme kontrakcie, tak ich predýchavame hlbokým nádychom nosom a výdychom ústami a hlavne počas kontrakcií chodíme (nestojíme zaseknuto namieste v kŕčoch..). V druhej dobe pôrodnej, tzv. vzpudzovacej fáze dieťaťa je opačný postup (je to presne ako sa naučíte postup pri vytláčaní balónika) a to: pri kontrakcii nádychom do brucha vytláčame dieťa von, vtedy sa hrádza uvoľnuje, výdychom sa sťahuje (uzatvára) hrádza. V jednom videu od pôrodných asistentiek z UK to bolo prezentované nasledovne: Keď cvičíte s balónikom, tak počas dňa môžete cičiť aj na záchode. Ako? Ked máte stolicu, tak ju vytláčajte nádychom do brucha von a výdychom zastavte tlačenie. Takto si nacvičíte vypudzovaciu fázu. Ono je to dosť bizarné, keď to prvýkrát počujete, nie to ešte praktizujete. Ale faktom je, že si to zautomatizujete. Taktiež pravidelné cvičenie s balónikom po 10-15 či 20 minút denne je dobrá príprava. A kto rád spieva, nech si zaspieva mesiac pred pôrodom. Ževraj to tiež pomáha (to už kvôli spomínanému dýchaniu).

Ale ako už bolo vyššie uvedené, dôležité je sa zbaviť strachov z očakávaného budúceho zážitku, byť v pohode a potom aj príchod očakávaného bábätka bude o to krajší zážitok. Kto toto všetko pochopí, zistí, že sa to dá zvládnuť.

Prajem krásny (takmer) bezbolestný pôrod.