Muffiny jednej maminy II.

 

Ako som už spomínala v predchádzajúcom článku o muffinkách, sú to koláčiky, ktorým neviem odolať. Hlavne odolať ich nepiecť. Pravdaže aj potom zjesť, ale to už poznáme všetci, keď máme chuť na niečo sladké. A čo sa stane, ak ešte sa k tomu pridá experimentovanie s pečením a vymýšľaním alebo prerobením receptov na tu dokonalejšiu podobu? Tak to je už potom úplná radosť.

Tak ma tiež napadlo, že si ukuchtím niečo známe, ale aj niečo “ne”tradičné. Napadlo ma, že prečo nevyskúšať recepty na Orechové muffiny, Kokosové muffiny a Muffiny s príchuťou brownies s jahodami. A aký bol výsledok? Koláčiky chutné a pár fotiek pre potešenie aspoň očných “buniek” pre Vás. Ak by ste chceli potešiť aj svoje chuťové bunky, prikladám aj recepty nižšie. A potom už len prajem: Dobrú chuť!

 

Orechové muffiny

200 g hrubej múky

2,5 dcl acidofilné mlieko

200 g kryštálového cukru

2 ks vajcia

1 ks balíček vanilínový cukor

200 g vlašských orechov

120 g oleja alebo masla

Postup: Všetky suroviny spolu vymiešame dohladka a naplníme formu na muffiny do 2/3 každého košíčka vo forme. Pečieme približne na 180 stup. po dobu cca 15-20 minút.

Ak by ste chceli bezlepkovú verziu, stačí použiť tento recept:

140 g mletých vlašských orechov

140 g práškového cukru

5 vajec

1 PL kvalitného kakaa

Postup: Vyšľaháme  žĺtky s cukrom, pridáme kakao, orechy a vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do muffinovej formy do 2/3 košíčkov a dáme piecť na 180 stup. po dobu cca 20-25 minút.

Kokosové muffiny s bielou čokoládou

Čo potrebujeme:

100 g roztopeného masla

100 g krupicového cukru

1,5 dcl mlieka (ak je cesto velmi husté, tak pridajte ešte mlieko)

1 vajce

10 KL strúhaného kokosu

cca 200 g hladkej múky

biela čokoláda (množstvo záleží, koľko máte radi, ja dávam tak cca 2 rady z tabulky čokolády)

1 KL strúhanej citrónovej kôry (nemusí byť)

1 PL Vanilínového cukru

1,5 KL Prášku do pečiva (klasický alebo bezfosfátový, čo uprednostňujete)

 

Postup:

Múku s práškom do pečiva zmiešame a pridáme ostatné suroviny. Dobre premiešame. Ak je cesto príliš husté, tak pridáme ešte trochu mlieka, nech je stredne husté, ale aby sa dalo akoby liať do formy, čiže husté ale mierne tekuté. (pozor, nesmie byť až príliš tekuté, nie je to palacinkové cesto ;). Takto pripravené cesto naberieme do mafinkových formičiek. Nakoniec pridáme posekanú bielu čokoládu (mne väčšinou stačia tak dva rady z tabuľkovej čokolády, ktoré nadrobno nakrájam) do jednotlivých formičiek, kúsky čokolády treba napríklad stierkou alebo lyžičkou ponoriť do cesta, aby “nevykúkali”a potom ich už len vložiť do predhriatej rúry a piecť na 190 °C cca 20-25 minút. (Vždy záleží od trúby, preto treba spraviť paličkový test, t.j. pichnúť špajdlou do cesta a ak máte špajdlu čistú bez kúska cesta, tak sú mafinky upečené).

Prajem dobrú chuť!