Šafránové mafiny

 

Áno, dobre čítate nadpis. Šafránové mafiny. Ak niekto ochutnal dezert so šafránom, tak neodolá ani tomuto pečenému výtvoru. Tak trochu experimentu nikdy nezaškodí, a ešte keď aj dobre chutí, čo potvrdili po upečení hneď dvaja malí hladoši.  Tak aspoň viem, že recept je dobrý a chutný. Ovšem, ak máte radi šafrán.

Mne učarovala táto bylinka tiež v sladkom prevedení – a to v podobe šafránových cukríkov priamo z Iránu, čo som bola schopná zjesť naozaj až príliš. Prirovnanie, že je niečoho ako šafránu sa môže používať naozaj len u nás, keď je niečoho málo, pretože v Iráne by to pochopili presne naopak. Tam ho majú dostatok a je to veľmi často používaná bylinka.

A aby som toľko nerečnila, tak recept pripravený priamo pre vás nižšie, dnes v podobe srdiečok, ale vy si ich pokojne spravte v klasických mafinkových formičkách.

 

RECEPT

Šafránové mafinky

 

Počet: 12 ks

Čas pečenia: cca 15-20 min. (elektrická rúra)

Teplota: 180 °C

 

Suroviny:

200 g hladkej špaldovej múky (ak je moc riedke cesto, pridajte ešte múku)

2 vajcia

2 balíky šafránu (použité korenie kotányi) – z toho použitá 1,5 sáčku s korením

100 g roztopeného masla

1 KL prášku do pečiva BIO (kludne použite aj klasické)

1 PL citrónovej šťavy

2 PL vanilínového cukru

200 g kryštálového cukru

150 ml mlieka

datle

 

Postup

1.Múku s práškom do pečiva premiešame a pridáme vajcia, kryštálový cukor, citrónovú šťavu, roztopené maslo a poriadne vymiešame.

2.V malej rajnici si zohrejeme 1 dcl mlieka a pridáme šafrán, pokiaľ sa nám nerozpustí. Po vychladnutí šafránového mlieka, ho vlejeme do zmiešanej hmoty na cesto a poriadne premiešame.

3.Potom si už len pripravíme mafinkovú formu a plníme pripraveným cestom. Ako plnku si môžete dať datle, ktoré si pokrájate nadrobno a pridáte do každej mafinkovej formičky a zakryjete už naliatym cestom.

4. Takto pripravené formičky vložíte do vyhriatej trúby a pečiete na 180 °C.

Dobrú chuť!