Šafránové mafiny
Áno, dobre čítate nadpis. Šafránové mafiny. Ak niekto ochutnal dezert so šafránom, tak neodolá ani tomuto pečenému výtvoru. Tak trochu experimentu nikdy nezaškodí, a ešte keď aj dobre chutí, čo potvrdili po upečení hneď dvaja malí hladoši. Tak aspoň viem, že recept je dobrý a chutný. Ovšem, ak máte radi šafrán.
Mne učarovala táto bylinka tiež v sladkom prevedení – a to v podobe šafránových cukríkov priamo z Iránu, čo som bola schopná zjesť naozaj až príliš. Prirovnanie, že je niečoho ako šafránu sa môže používať naozaj len u nás, keď je niečoho málo, pretože v Iráne by to pochopili presne naopak. Tam ho majú dostatok a je to veľmi často používaná bylinka.
A aby som toľko nerečnila, tak recept pripravený priamo pre vás nižšie, dnes v podobe srdiečok, ale vy si ich pokojne spravte v klasických mafinkových formičkách.
RECEPT
Šafránové mafinky
Počet: 12 ks
Čas pečenia: cca 15-20 min. (elektrická rúra)
Teplota: 180 °C
Suroviny:
200 g hladkej špaldovej múky (ak je moc riedke cesto, pridajte ešte múku)
2 vajcia
2 balíky šafránu (použité korenie kotányi) – z toho použitá 1,5 sáčku s korením
100 g roztopeného masla
1 KL prášku do pečiva BIO (kludne použite aj klasické)
1 PL citrónovej šťavy
2 PL vanilínového cukru
200 g kryštálového cukru
150 ml mlieka
datle
Postup
1.Múku s práškom do pečiva premiešame a pridáme vajcia, kryštálový cukor, citrónovú šťavu, roztopené maslo a poriadne vymiešame.
2.V malej rajnici si zohrejeme 1 dcl mlieka a pridáme šafrán, pokiaľ sa nám nerozpustí. Po vychladnutí šafránového mlieka, ho vlejeme do zmiešanej hmoty na cesto a poriadne premiešame.
3.Potom si už len pripravíme mafinkovú formu a plníme pripraveným cestom. Ako plnku si môžete dať datle, ktoré si pokrájate nadrobno a pridáte do každej mafinkovej formičky a zakryjete už naliatym cestom.
4. Takto pripravené formičky vložíte do vyhriatej trúby a pečiete na 180 °C.
Dobrú chuť!