Technika liatia akrylových farieb zvaná aj „Acrylic Pouring“

 

Technika Pouring

 

Možno ste počuli alebo čítali o maliarskej technike akrylových farieb – acrylic pouring, čo by sme mohli nazvať aj liatie akrylových farieb, niekedy sa označuje ako práca s akrylovými farbami.

Čo je na tejto technike zaujímavé a pre niekoho aj zábavné?  Je to technika, ktorá má určité postupnosti a ktorá vytvára neuveriteľné abstraktné prevedenia obrazov. Záleží na kombinácii farieb, vďaka čomu vytvorí umelec jedinečný obraz.

Nielen kombinácia farieb, ale aj použité pouring médium pre ich riedenie a vytvorenie efektov je nemenej dôležité.  Čím kvalitnejšie, tým je krajší obraz a je tam aj menej „hrudiek“, ktoré treba odstraňovať. Pouring médií je na trhu viacero, a treba si ich vyskúšať, ktoré Vám najviac sadne. Pravdaže, od toho sa potom odvíja aj cena a potom aj vytvorené dielo je tým pádom „drahšie“. Na trhu je viacero pouring médií (Floetrol, Liquitex Professional, Pentart, Solo Goya, atď.)

Pouring technika má viacero druhov, môže ísť o priame liate farieb (nazývané ako fluid, straight pouring) alebo špinavé liatie farieb (dirty pouring). Obidve techniky vytvárajú jedinečné diela a treba ich vyskúšať. Potom sa ľahšie rozhodnete, ktorá z nich sa Vám viac páči.

 

Fluid/Straight pouring

priame liatie farieb, je technika, pri ktorej si pripravíme farby, každú do osobitného kelímka, ktoré budeme liať individuálne na pripravené plátno. Ak máme farby pripravené (t.j.zriedené s pouring médiom v pomere 1:2, prípadne hustých farieb môžete zriediť aj s vodou, ale vo veľmi obmedzenom množstve, pomer max.1:1, nie viac), začíname ich liať po jednej na povrch obrazu podľa našej predstavy, môžeme dať aj viacero vrstiev, fantázii sa medze nekladú. Chytíme plátno a naliate farby môžeme po ňom rozlievať hýbaním plátna do strán podľa želaného efektu.

Ak sa nám nepáči výtvor, stačí naliať ďalšiu vrstvu farby, ktorú si želáme. Pre rýchlejšie schnutie farieb sa na konci používa  teplovzdušná pištoľ na maľbu, prípadne necháme uschnúť farby v prirodzenom prostredí. (to trvá dlhšie, aj celý deň). Niektorí umelci majú nachystané zriedené farby s pouring médiom už v tubách, takže ich nemusia riediť s pouring médiom v kelímkoch. Na Amazone je už možné si aj zakúpiť priamo takéto farby pripravené na liatie na obraz.

 

 

Dirty pouring

špinavé liatie farieb, ktoré by sme skôr mohli nazvať pestrofarebné liatie farieb. Prečo? Pretože pri tejto technike si nachystáme akrylové farby do kelímkov, každú zvlásť a zriedime s trochou vody (nemusí byť) a s pouring médiom (Ak neriedime farbu vodou, o to musíme  pridať viac pouring média). Farba by mala byť mierne hustá, nie príliš tekutá, aby potom nestekala farba z plátna príliš rýchlo. Snažíme sa mať konzistenciu farieb mierne stekajúcu. Pre ďalšie efekty, podobné bublinkám či nazvime to okám, je možné pridať silikónový olej. (Niektorí umelci či kreatívci pridávajú napr. kokosový olej, lepidlo, prípadne iné typy olejov, niekedy aj namiesto pouring média, čo môže znižovať životnosť vytvoreného diela).

Ako na to

Ak máme pripravené farby v kelímkoch zriedené s pouring médiom (v pomere farba vs. pouring médium 1:2, premiešame pomaly s paličkou-môžu sa použiť lekárske paličky, na nanuky apod., ak chceme pridať aj silikónový olej, pridáme po cca 1-2 kvapky a zamiešame pomaly). Po pripravení farieb, si pripravíme kelímok (veľkosť záleží od plátna, na ktorom budeme liať farbu). Ak by sme išli liať farbu povedzme na plátno 20×20 cm, stačí nám trojdecový kelímok. Do tohto kelímka postupne lejeme časť z každého kelímka.

Napríklad, nalejeme jednu tretinu pohára z červenej farby, potom jednu tretinu z bielej farby, a takto striedame a lejeme, pokiaľ sa nám neminú všetky farby. Ak máme kelímok plný, zoberieme si drevenú paličku a premiešame farby iba dvoma ťahmi – spravíme tzv. Kríž, potiahneme paličkou zhora dole a zprava doľava. Potom už len stačí priložiť plátno na pohár a otočiť pohár s plátnom, ktoré položíme na pripravený podstavec. (To môžu byť kelímky, na ktorých bude plátno položené, pokiaľ bude schnúť, prípadne mriežka či pripináčiky na plátno).

Takto kelímok s farbami necháme na strede a zdvihneme pohár, čo sa farba vyleje na obraz a už len nakláňame obraz, aby sme získali želateľný výsledok. Prípadne pohár s farbou dáme iba na jednu stranu a spravíme pohyb, aby sa farba „roztiekla“ po plátne a opäť hýbeme plátnom do strán, podľa našich predstáv.

V prípade, že sa Vám stane, že farba sa neroztiekla po všetkých stranách a chýba vám kúsok zakrytia na plátne, môžete buď doliať farbu z kelímka, určite v ňom ešte niečo zostalo alebo si namiešate opäť rýchlo nový mix farieb. Stekajúcu farbu je možné rozotrieť špachtľou alebo rukavicou po okrajoch (vyzerá to lepšie ako nechať biele okraje). Nakoniec necháme maľbu uschnúť alebo použijeme už spomínanú teplovzdušnú pištoľ pre urýchlenie schnutia.

 

Kombináciou fluid a dirty painting môže vzniknúť potom aj takéto dielo (ja som ho nazvala Slnko a Pes, ale možno tam vidíte niečo iné):

 

Čo potrebujeme na začiatok

Na to, aby sme si mohli vytvoriť krásny abstraktný obraz, potrebujeme si pripraviť plátno. Ako? Použijeme šeps (predávaný ako gesso), ktorý natrieme na plátno. To zaručí, že farba bude lepšie držať. Ak je plátno už predpripravené (t.j. kupované už šepsované alebo viete, že je veľmi, naozaj veľmi kvalitné), tak tento krok môžete vynechať. Niektoré štýly si zaručene pýtajú plátno bez šepsu, takže je to len na Vás.

 

Pripravme si prostredie

Keď sa už rozhodnete pre maľovanie touto zaujímavou technikou, ktorá je nielen celkom jednoduchá a časovo nenáročná, treba sa pripraviť na naozaj veľký neporiadok. Ako to myslím? Predtým, než sa pustíte do „pouring“-ovania, čiže veselého liatia farieb, treba si rozmyslieť, kde budeme dané farby rozlievať. Ideálne je mať vlastný ateliér, garáž alebo zvlášť miestnosť na maľovanie. A keď takú nemáme? Stačí si vybrať miestnosť, kde je možné natiahnuť napríklad igelitové fólie, baliace papiere, prípadne hocijaký podklad, čím môžete zabrániť zašpineniu podlahy a taktiež stola (tam môžete použiť okrem hore spomínaných pomôcok, aj starý obrus, ktorý si vyhradíte na maľovanie).

 

 

Aké pomôcky potrebujeme

Ak už máme pripravené prostredie na maľovanie, budeme potrebovať nasledovné pomôcky:

plastové (alebo eko) poháre – na prípravu farieb

umeleckú špachtľu – na zarovnávanie a roztieranie farby po okrajoch obrazu

drevené paličky (lekárske alebo čo sa dávajú do nanukov)- na miešanie farieb

teplovzdušnú pištoľ – zabezpečí nielen rýchle schnutie, ale zbaví obrazu aj bubliniek a vytvorí efekt buniek

rukavice – nie sú nevyhnutné pre tých, čo majú radi farbu na rukách

mriežka – používa sa na položenie plátna, aby lepšie stekala farba. Namiesto mriežky môžete použiť aj plastové poháre ako podstavce alebo pripináčiky s plastovými koncami. Tie potom napichnete z druhej strany plátna a tým ho držia vo výške, takže sa farba nenalepí na plátno zospodu

záverečný lak alebo gél – používa sa po uschnutí maľby pre zachovanie trvácnosti farby (lak v spreji alebo gél, leský alebo matný)

lievik pre liatie farieb – používa sa pre špeciálne efekty, pre efekty je možné použiť aj spodok plastovej fľaše, cedidlo, prípadne iné kuchynské náradie, ktorým môžete vytvoriť unikátne dielo (fantázii sa medze nekladú)

 

Tak, a teraz sa už hor sa do farebného bláznenia či čarovania s farbami ;). Možno Vás táto technika “chytí” tak, ako mňa.

Celú galériu obrazov vytvorených pouring technikou môžete nájsť tu.