Liatie farieb – Praskliny na obraze?

Praskliny na obraze. Čo s nimi?

Technika liatie farieb je naozaj veľmi chytľavá, a kto ju už vyskúšal vie, že pri nej vznikajú úžasné kombinácie farieb. Nielen to, veľakrát vznikajú aj obrazce a “bunky”, na ktorých môžeme oči nechať. Čo sa zase našim očiam nemusí páčiť, sú praskliny na obraze. Žiaľ, aj to sa stáva hlavne v začiatkoch alebo pri experimentovaní.

Čo s nimi? Keď Vám nevadia a celkom sa hodia do obrazu a vytvárajú tak jedinečný obraz, tak ich nechajte tak. Ale ak chcete mať nabudúce krajší obraz a hlavne bez prasklín alebo oku skoro neviditeľných, tak hor sa do prípravy ďalšieho obrazu.

Obraz bez prasklín farieb

Ak chceme obraz bez toho, aby nám praskali farby na ňom, je dôležitá technika liatia, ako ju vykonávame. Sú dve možnosti. Buď na obraz lejeme farbu zo stredu rovnomerne tak, že sa farba rozptýli všetkými smermi rovnako. V tomto prípade je farba roztiahnutá na plátne v rovnakej hustote, to znamená, že nie je na žiadnej časti obrazu viac farby ako na iných. V prípade, že zostane naliatia farba v strede hustejšia, tak je zároveň aj príliš ťažká na plátne a môže praskať. Preto je dôležité, aby bolo rozliate farieb rovnomerné aj po stranách.

V prípade, že robíme liatie farieb nie zo stredu, ale na viacerých plochách a farby sa prekrývajú, prípadne lejete viac farieb na seba, môžete rátať s tým, že praskliny zaručene vzniknú. Prečo? Keďže pridávame jedno liatie farieb a potom druhé liatie farieb z pohára, nastáva nasledujúca situácia. Farba na povrchu schne rýchlejšie, ako sa to deje pri pečení. A keďže všetci vieme, že vždy sa čaká na to, kedy sa upečie nielen vrch pokrmu, ale aj stred, tak isto to funguje aj pri obraze. Po zaschnutí vrchnej vrstvy farieb, nastáva proces schnutia spodnej vrstvy. Lenže tu nastáva zradný proces, keďže spodná vrstva začína rozťahovať vrchnú a tá zároveň začína praskať. A tým pádom vznikajú praskliny na obraze. Niekedy sú neškodné, ale niekedy môžu obraz celkom pokaziť.

Ak už chceme mať zaručene obraz bez prasklín bez liatia farieb zo stredu, tak skúsme liať farby vedľa seba tak, aby sa minimálne prekrývali. To dosiahneme naliatím farieb a otáčaním obrazu, kedy sledujeme, ako sa naliatie farby rozplývajú.

 

Čo ak chcem obraz s viacerými vrstvami farieb?

Je tu možnosť, ktorá sa využíva pri schnutí viacerých farieb a môžete si ju vyskúšať. Pripravíte si obraz, kde máte použité napríklad dve vrstvy (naozaj nie príliš husté vrstvy, treba dbať aj na konzistenciu farieb zriedenú s médiom na liatie farieb alebo vodou, odporúčam použiť “pouring medium”, ktoré vytvorí krásne efekty- pri rovnomernom liatí farieb a ich rozptýlení po obraze použite kľudne aj teplovzdušnú pištoľ na vytvorenie väčších buniek, pri viacerých vrstvách sa tento zdroj tepla neodporúča).

Práve pripravený obraz, kde máte naliate dve vrstvy farieb si prikryte bedničkou alebo krabicou s dierami, kde navrch položíte fóliu (prípadne môžete použiť aj veľké sáčky do koša, ktoré máte doma) a vytvoríte tak vlhkosť a teplo, ktoré je potrebné na pomalé zaschnutie obrazu. Takto obraz zaschne až za niekoľko dní, takže proces schnutia je dlhší, za to efekt by mal byť bez minimálnych prasklín farieb. Keďže proces schnutia je dôležitý, neodporúča sa dávať obraz na slnko ani nepoužívať teplovzdušnú pištoľ, čo by malo efekt rýchleho upečenia na povrchu a nie pod ním..a my už vieme, že to by spôsobilo nám neželaný efekt – praskliny.

 

Tak a nakoniec Vám prajem už len veľa podarených a experimentálnych obrazov. Keď budete mať chuť, kľudne mi nejaký ten fotobrázok Vášho obrazu pošlite. Už teraz sa teším.