Ako nám pomáha čítanie?

 

Mnohí z nás ani len netušia, že čítanie je človeku viac než prospešné. Pýtate sa, ako je to možné?

Pri čítaní funguje naša predstavivosť neuveriteľne. Dostávame sa na miesta, kde v danej situácii nie sme a ešte k tomu vidíme zrazu veci, ktoré nie sú vedľa nás. Je to možné? Áno. Mozog funguje výborne v obrazoch, čiže, čo čítame, to aj vidíme, predstavujeme si ,ako keby sme tam boli, ako by sme práve niečo zažívali. A čo je ešte zaujímavejšie, mozog nevie, že nejde o realitu. Pri čítaní kníh je človek doslova zahĺbený do čítania, vtiahnutý do deja ako keby bol on sám pozorovateľom v danom príbehu, prípadne aktérom, jeho hlavným hrdinom.

Spomínam si, ako som už dávnejšie čítala knihu Pamäti gejše. Kniha bola naozaj pútavá, veľmi dobre napísaná. Prekvapenie nastalo, keď som neskôr  videla film podľa knihy. V čom? Udivilo ma prevedenie japonského prostredia. Prečo?

Keďže som osobne nenavštívila Japonsko, nieto ešte v dávnej minulosti, netušila som, ako to prostredie vyzerá. Človek si predstavuje to, čo pozná. V knihe neboli detailne opísané domy (ako to je napríklad v knihe Otec Goriot, kde na prvých stranách viete presne ako vyzerajú budovy, možno si pamätáte na opis penziónu) či japonský most, takže bolo zaujímavé, že predstava bola „európska“ a dalo by sa povedať priestorovo väčšia. Ak by som opäť čítala knihu z japonského prostredia z daného obdobia, určite by už domčeky nadobudli podobu videných z filmu.

Tak, ako už bolo písané vyššie, čítanie kníh (či už je to próza alebo poézia) posilňuje nášho ducha, dalo by sa povedať, že je to doslova potrava pre dušu. A nielen to. Zlepšuje predstavivosť, koncentráciu a zachováva našu myseľ aktívnou.

 

Rozdiel je čítanie a čítanie

 

A aké čítanie je pre nás užitočné?

Ak máte radi čítanie časopisov, denníkov, magazínov tak je tu len jedna otázka. Ako sa cítite po prečítaní danej tlače? A ako sa cítite po prečítaní prózy – napríklad románu, detektívky alebo životopisu a ako po prečítaní poézie? Nespomínate si?

Tak si spravte sami pre seba test. Týždeň čítajte bulvár-týždenník-magazín, druhý týždeň knihu (výber nechám na Vás) a tretí týždeň poéziu. Zapíšte si pocity po každom z daných týždňov. Tak, ako? Cítili ste rozdiel?

Že sa Vám nechce, lebo vy iné ako časopisy nečítate? A čo keď Vám poviem, že sú ľudia, ktorí začali čítať až v šesťdesiatke a prišli na chuť čítania kníh? A že po čítaní kníh (papierových, či elektronických) je Vaša myseľ čulá aj v starobe? Dôležité je naprv odhodlanie. Kto neskúsi, nezažije. Stačí si vybrať literárny žáner, čo Vám pasuje, a potom už len hor sa do čítania.

 

Čítanie z notebooku alebo z knihy?

 

Neexistuje priamy návod, čo je lepšie. Záleží len na tom, čo máte radi. Či radi držíte v ruke knihu a zbožňujete pocit listovania v knihe – pretočenie na druhú stranu, alebo skôr čítanie z pamäťového média – kindle, laptop, tablet. Je to vec názoru, každému vyhovuje niečo iné. Výhodou kníh je “hmatateľnosť” v zmysle, že si knihu listujete a v prípade média, že je napríklad kindle ľahšie zbaliteľnejší a v jednom médiu môžete mať aj viac kníh.

 

Tipy na knihy od slovenských autorov

 

Keďže je veľmi veľa dobrých autorov a kníh na trhu, tu je zopár, naozaj len zopár tipov.

 

Detské knihy:

Hovorníček, Daniel Hevier = úžasná knižka pre detičky,ktorým sa nechce rozprávať, po predčítaní maminou alebo ocinom sa detičkám časom rozviaže jazýček a čo je úžasné, naučia sa aj správne vyslovovať písmenká (odporúča sa, aby čítala mamina alebo ocino)

Žabiatko, Ľudmila Podjavorinská = knižka pre detičky do 3 rokov, krásne básničky pre najmenších

O guľkovi Bombuľkovi, Mária Ďuríčková = knižka pre detičky do 6 rokov, dobrodružstvo jednej bavlnky = guľky

Zvieratká z abecedy, Ivona Ďuričová = básničky pre deti,ktoré sa naučia abecedu s veselými zvieratkami, básničky sú nezabudnuteľné

Futbal s papučou, Daniel Hevier = knižka, kde sa fantázii medze nekladú, nechajte deti vtiahnuť do deja pozoruhodných básničiek či príbehov

Moji zeleninkoví kamaráti, Diana Lokšová, Andrea Kováčová  = básničky o každej bežnej zeleninke, pri ktorých sa deti nielen zabavia, ale ich aj povzbudia ochutnať

 

Tipy pre dospelých:

Detektívka: Noc temných klamstiev, Dominik Dán

Historický Román: Zlatníkova chovanica, Jana Pronská

Ženský román: Mama pre Veroniku, Keleová-Vasilková

Historická detektívka: Strážcovia Varadína, Juraj Červenák

Poézia: Jesenná láska, Miroslav Válek

 

 

Ak máte tipy na ďalších slovenských autorov, ktorých by mali ďalší čitatelia čítať a ste ich aj prečítali, uveďte v komentári. Týmto inšpirujete ďalších ľudí k prečítaniu  slovenskej literatúry.

A aby sme nezabudli, sto ľudí, sto chutí..Každý má svoj výber, ktorý rešpektujeme ;).