Vlašský orech alebo Gingko Biloba?

Ešte teraz si pamätám ako by to bolo dnes. Nad bránou k starej mame visel veľký orech, kde sa konáre dotýkali múrika brány. Neraz za prechodom dnu do dvora sme narazili na popadané orechy, niekedy zelené a niekedy už zrelé, kde ďalšie čakali na obratie. Každý z nás pozná vlašský orech, ktorý je neodmysliteľnou výživou pre ľudský mozog. Ešte aj tá podoba je neuveriteľná. Po rozbití škrupinky vidíme v celosti akoby taký malý mozoček. Určite to nie je náhoda a tento neuveriteľný výživový „vzkriesovač“ našej šedej kôry by sme si mali dopriať častejšie. Čo sa deje s naším mozgom pri pojedaní tejto zdravej dobroty? Poďme sa pozrieť na tento „oriešok“ bližšie.

 

Vlašský orech (Orech Kráľovský)

 

 

Okrem toho, že vlašský orech je plodom orecha kráľovského, má nenahraditeľné zastúpenie vitamínov :

 

Obsahuje aj stopové prvky, ako: draslík, fosfor a horčík a má veľké množstvo rôznych nenasýtených mastných kyselín, najmä:

  • kyselina linolová (61 % z obsahu mastných kyselín)
  • kyselina linolenová (13 %)
  • kyselina kávová
  • kyselina neo-chlorogenová

 

Vedeli ste?

 

Štúdie na zvieratách zistili, že živiny, ktoré orech obsahuje, zahŕňajúc nenasýtené mastné kyseliny, polyfenylén a vitamín E, chránia mozog pred poškodzujúcim zápalom a podporujú činnosti mozgu pri starnutí.  Zlepšuje sa pamäť, človek má viac mentálnej prispôsobivosti a rýchlejšie spracovanie informácií.

Orech má antioxidačné účinky a podstatne viac zdravých omega-3 mastných kyselín ako ktorýkoľvek iný orech, ktorý okrem podpory činnosti mozgu-podporuje učenie a znižuje stres, má aj priaznivý vplyv na prevenciu rizikových faktorov ochorenia srdca a  plodnosti.

 

„Iba hrsť tejto dobroty denne nás môže uchrániť pred demenciou“. 

 

 

Tak neviem ako vy, ale ja som dostala chuť na orechové dobroty.

Zopár receptov obsahujúcich orechy.

 

Žĺtkové rezy

Orechový raw koláč

Mrkvová torta

Orechové muffiny

 

Gingko Biloba

 

Hádam už každý počul o strome zvanom Gingko Biloba. Najmä študenti siahajú po prípravkoch obsahujúcich túto „zázračnú rastlinku“, ktorá napomáha lepšiemu sústredeniu a zlepšuje pamäť.

 

 

Čo je to Gingko Biloba?

 

Gingko Biloba, známy aj ako Gingko je jeden z najstarších druhov stromov na svete a historicky sa najdlhšie používa v činskej medicíne.  V minulosti kráľovský dvor používal gingko orechy proti starnutiu. Iné použitie v minulosti bolo pre astmu, zápal priedušiek, obličiek a porúch močového mechúra.

V dnešnej dobe sa využíva výťažok z listov gingko ako potravinový doplnok pre niekoľko ťažkostí, ako sú demencia, očné problémy a iné zdravotné problémy.

Na základe vyhodnotenia štúdie ohľadom pamäte podporenej NCCIH (národné centrum pre doplnkové a ucelené zdravie), kde bolo testovaných 3000 starších ľudí, gingko nepomáha prevencii a ani nespomaľuje demenciu.

Ak by sme brali do úvahy horeuvedenú štúdiu, znamenalo by to, že potom u ľudí platí placebo efekt. Čiže stačí, že užijú daný produkt s výťažkom gingka a v snahe o presvedčení o zlepšení pamäte, sa im vďaka vsugerovaniu podarí zlepšiť pamäť. Či je to naozaj pravda, si každý zodpovie sám. Ak niekomu pomáha gingko, určite sa nedajte odradiť.

 

A ako si naozaj môžeme zlepšiť pamäť?

 

Tip na zlepšenie pamäte

Možno to poznáte, možno nie, ale ak si každý deň večer spomeniete, čo ste robili od rána do večera, je to nemalý cvik pre pamäť.

Ako na to: Je šesť hodín večer. Spomeňte si, čo ste robili od rána do obeda. Od obeda do večera. Skúste si spomenúť na čo najpresnejšie detaily. Že je to ťažké? Pravdaže, na prvýkrát si niektorý z nás ani nespomenú, čo bolo ráno, nie to, čo bolo pol hodinu po vstávaní. Ak je to pre Vás príliš náročné, skúste si dať najprv kratší  úsek.

Na obed si spomeňte, čo ste robili od rána v najdetailnejšom slede. Ak si spomeniete aj vety, čo ste vraveli, tak je to perfektné.

Každodenným tréningom a rozpamätaní sa na celý deň dopodrobna, si precvičujete svoju pamäť. Ak Vám už spomínanie na aktuálny deň ide od ruky – čiže je to príliš ľahké, tak si pospomínajte na predchádzajúci deň, potom na predošlý…Uvidíte po pár týždňoch, že je to čím ďalej, tým ľahšie.

Tak, ako? Pamätáte si, čo ste robili včera večer o piatej? 😉