Lenivá bábovka

Sú obdobia, kedy si človek potrebuje trochu zamlsať aj na nejakej tradičnej rýchlej dobrote, a vtedy je bábovková forma na nezaplatenie. K tomu, keď je ešte aj dobrý chutný recept, tak to už treba rýchlo využiť. Keď je hlad na sladké na jazyku, treba ho zahnať. Ako? Každý má na to svoj “recept”, niekto siahne po ovocí, niekto po čokoláde, ale sú ľudia, ktorí si musia niečo upiecť. A keď majú pri tom pomocníkov, tak je o to radosť ešte väčšia.

A keďže sa experimentom nebránim, dnes bola upečená táto nádherná bábovka. Nazvala som ju pani Lenivá bábovka, keďže som sa pri jej výrobe vôbec nijako nenamáhala a ešte sa aj lenivo nafukovala v trúbe (t.j. piekla do krásy).

Kto si chce túto dobrotu upiecť, tak tu je recept.

 

RECEPT  LENIVÁ BÁBOVKA

 

pečenie – 40 min.

el.rúra – 180 stup.

 

250 g polohrubej múky

2 dcl mlieka

1 dcl oleja

2 ks vajcia

1 ks vanilínový cukor

250 g kryštálového cukru

3/4 prášku do pečiva (PdP)

kakao (2 alebo 3 PL, ako máte radi)

2 PL maku

2 PL hrozienok

2 KL pomarančovej kôry

2 KL citrónovej kôry

 

Použité skratky

PL – polievková lyžica

KL – kávová lyžička

 

Postup

Vymiešamie múku, mlieko, olej, vajcia, PdP, cukor a rozdelíme cesto vyliatím do misiek na dve časti. Do jednej misky s cestom pridáme mak, hrozienka a citrónovú kôru. Do druhého cesta pridáme kakao a citrónovú kôru. Pripravíme si bábovkovú formu, ktorú si vymastíme (masťou alebo maslom) a posypeme polohrubou múkou, tak, aby bola celá forma zvnútra obsypaná. Do formy najprv vylejeme svetlé cesto pekne dookola a až potom nalejeme kakaové cesto. Takto pripravenú formu vložíme už do vopred vyhriatej rúry. Výsledok stojí za to a vyzerá takto.

Dobrú chuť!