Muffiny jednej anglickej maminy

Muffiny z anglickej kuchyne?

 

Tak zopár receptov muffiniek je už na stránke, ale čo by ste povedali na muffiny akoby z anglickej kuchyne? Tak neviem, či sú naozaj z anglickej kuchyne, pôvod som nehľadala, ale viem určite, že koláčiky zvané “flapjack” sú v Anglicku veľmi obľúbené. Jasné, že sú aj veľmi kalorické, ale čo už s tým narobíme, že? Hlavne v čase, keď nás zachváti tá povestná mlsná chvíľka a my si musíme doplniť trochu energie za každú cenu. Však, ako sa vraví, treba dopriať trochu povzbudenia aj našej šedej kôre.

A keďže neexistujú len koláčiky zvané flapjack, ale aj muffiny, tak tu Vám ponúkam jeden skvelý recept. Tak šup-šup, pripraviť si suroviny a dopečenia!

 

“Flapjack” Muffiny

 

Príprava: 20 minút

Pečenie: cca 20 minút na 190 ºC 

 

Suroviny na cesto (cca 12 – 16 ks):

 

110 g hladkej múky

110 g krupicového cukru

110 g roztopeného masla

2 veľké vajcia

1 KL prášku do pečiva

 

V UK majú špeciálnu múku zvanú “self-raising flour”, takže, ak pečiete náhodou v UK, tak prášok do pečiva vynecháte.

 

Zmes “Flapjack”:

 

80 g hnedého cukru (alebo cukru Demerara)

80 g masla (prípadne margarinu)

80 g ovsených vločiek (nie mletých, ani príliš jemných)

2 PL sirupu Golden /medu (prípadne sirup Agáve)

 

POSTUP:

Všetky suroviny na cesto vymiešame a hladkú hmotu nalejeme naberačkou alebo lyžicou do muffinových foriem (po 6 alebo 8), prípadne do košíčkov na muffiny. Záleží aj od formy, akú máte v poruke. Cesto nalievate tak do tretiny formy. Zmes “Flapjack” pripravíme tak, že v malej rajnici necháme roztopiť maslo s cukrom, zamiešame a pridáme med alebo uvedený sirup. Do roztopenej zmesi, ktorú odstavíme z varenia, pridáme ovsené vločky a zamiešame. Takto pripravenú zmes dáme lyžicou na muffinkové cesto do každej formičky. Ak Vám vystane uvedená zmes, tak ju len rovnomerne rozdeľte do muffinkových foriem. Pečieme na 190 ºC (v elektrickej rúre) po dobu cca 20 minút. Ak sú ovsené vločky navrchu do zlatista až dohneda “opálené”, môžete vytiahnuť muffiny z trúby. Mali by vyzerať takto:

 

 

Tak dobrú chuť!