Muffiny s černicami a tvarohom

 

Čo tak si upiecť bublaninu v malom? A rovno ju dať do muffinkových formičiek? Jar je tu už v rozkvete a keďže ešte černice nie sú zrelé, použijeme tie mrazené. (ak nemáte, môžete použiť aj inú náhradu, či už obľúbené čučoriedky alebo zavárané marhule). Neviem, ako Vy, ale ja milujem všetko tvarohové, či už sú to palacinky, „cheescaky“(v preklade tvarohové koláče), alebo aj mafinky, ktoré som pre Vás práve dnes upiekla. Dosť bolo rečí, recept na ochutnávku je tu.

 

Mafiny s černicami a tvarohom

(počet ks cca 12-18)

čas pečenia: 25 – 30 minút na 190 ºC

 

Čo potrebujeme:

250 g polohrubej múky

250 g  celozrnnej špaldovej múky (stačí aj obyčajná špaldová múka)

110 ml oleja

125 ml mlieka

3 vajcia

120 g krupicového cukru

1 KL Kypriaceho prášku (PdP)

černice (prípadne iné ovocie, ktoré máte doma)

 

Náplň: 

250 g tvaroh

2 KL rastlinnej želatíny (agar)

1-2 KL krupicového cukru (prípadne datlová pasta)

1 KL vanilkového extraktu/vanilky (prípadne vanilínový cukor)

1/2 KL citrónová kôra

(kto chce a má rád, môže pridať aj hrozienka)

 

Tip: ak chcete mať dve rôzne verzie, tak tvarohovú náplň rozdelte na polovicu a do druhej polovice pridajte namiesto citrónovej kôry pomarančovú kôru a pridajte aj škoricový cukor, prípadne škoricu, ak nechcete mať náplň príliš sladkú.

 

POSTUP

 

Všetky suroviny spolu zmiešame a vymiešame na cesto. Do pripravenej muffinkovej formy alebo formičiek napĺňame do polovice prípadne menej (podľa toho, koľko ks chcete mať a akú máte formu) a plníme tvarohovou plnkou. Na vrch tvarohovej náplne položíme černice (2-3 ks) a vložíme do vyhriatej rúry (190 ºC) na 25-30 minút.

 

 

Po upečení necháme vychladnúť a vyberáme z formičiek. Mali by alebo môžu vyzerať aj takto.

 

 

Dobrú chuť!