Muffiny Brownies s čajom “Matcha”

 

Muffiny Brownies alias “Mača”

 

Žiadnu mačku nebudeme piecť ani sa nebudú muffiny podobať mačkám, ale budú s príchuťou čaju “Matcha” (áno, číta sa ako mača)

Keďže sa pomaly blíži Veľká noc, tak, čo si neupiecť aj niečo zelené? Napadol ma zelený žabí sliz Majstra “N”, kto nepozná, nech si vyhľadá, určite sa pobaví (stále zelený nápoj, ktorý sa varí-nevarí).  Nie, nebudeme používať žiaden žabí sliz, ale spravíme si muffinky so zeleným klobúčikom, čiže úžasným vanilkovým krémom s príchuťou stále zeleného čaju. Vedeli ste inak, že čaj Matcha má blahodarné účinky? Obsahuje EGCG (epigalokatechin galát), ktorého je niekoľkokrát viac ako v bežnom zelenom čaji. Tento antioxidant je najúčinnejší nielen v boji proti rakovine, ale je aj veľkým pomocníkom pri spaľovaní tukov (zrýchľuje metabolizmus o 30-40 %) a pôsobí blahodárne aj na kardioskulárny systém či mozog.

A ak náhodou nemáte tento čaj, nevadí, môžete pridať zelené farbivo alebo šťavu zo špenátu (ale málo, len na zafarbenie krému).

 

RECEPT (12 ks)

Čas: 12-15 min. na 190 °C

 

40 g hladkej múky

1 KL Prášku do pečiva (môže byť aj bezfosfátové)

85 g masla + extra pre vymastenie (netreba, ak máte silikónovú formu)

100 g horkej čokolády

1 vajce

1 žĺtok

100 g hnedého cukru

85 g mliečnej čokolády

 

Poleva

150 g mascarpone

4 PL práškového cukru

1 – 2 KL čaj matcha

1 PL vanilkový extrakt/vanilínový cukor

čokoládové vlnky na posypanie

 

Postup

Vložte maslo a horkú čokoládu do ohňuvzdornej misky, ktorú položíte nad rajnicu s pomaly vriacou vodou a miešame pokiaľ sa zmes nerozpustí. Necháme zmes vychladnúť.

Vajce, vajíčkový žĺtok a hnedý cukor spolu vymiešame s elektrickým šľahačom až do peny a vložíme do rozpustenej čokoládovej zmesi. Pridáme do misky múku a prášok do pečiva, nasypeme nahrubo postrúhanú mliečnu čokoládu a spolu zamiešame. S naberačkou alebo polievkovou lyžicou naberáme muffinovú zmes do formičiek alebo košíčkov. (podľa toho, čo používate)

Pečieme v predhriatej rúre 12 – 15 minút (záleží od Vašej rúry), alebo až cesto vyzerá suché, ale vnútri je mäkké, keď ho stlačíme. Muffiny necháme 10 minút vo forme/košíčkoch a po 10 minutách  ich prenesieme na mriežku.

 

Na polevu:

Do malej misky vložíme syr mascarpone, práškový cukor, vanilkový extrakt/cukor, čaj matcha a vymiešame šľahačom až do hladka, nech je zo zmesi krém. Ak je krém príliš hustý, môžeme pridať mlieko.  Krém by sa mal oddeliť od šľahača, ale musí byť dostatočne hustý, nie tekutý. Vložíme zmes do zdobiaceho vrecúška  (prípadne do piestovej zdobičky) so zdobiacou tryskou v tvare hviezdičky a zdobíme točením na jednotlivé koláčiky. Vrch ozdobíme s čokoládovými vlnkami alebo postrúhanou čokoládou.

Dobrú chuť!