Mačie oči

 

Ďalší jeden z obľúbených receptov, ktorý sa piekol a stále pečie nielen na Vianoce, ale aj na Veľkú noc. A keďže tento rok sa našej skoro deväťdesiat ročnej babičke nieže nechcelo, ale skôr kvôli prekročeniu hraníc okresu by sa ich nepodarilo včas doručiť, tak sme sa rozhodli, že tento rok si babka oddýchne od pečenia a doma si ich upečieme sami. Áno, v čase tejto zvláštnej doby, kedy si viacerí užívame pohodu domova každý svojím spôsobom, sa učíme aj trochu viac piecť a niektorí možno aj viac myslieť na našich blízkych.

A tak, keď už nechceli mačie oči doraziť k nám, tak sme si ich k našim ďalším dobrotám, ktoré sú už v našej rodine tradičné, upiekli. A že sa vydarili, tak to už nechám na posúdenie Vám. (fotka je už žiaľ z posledných kusov, keďže po dopečení ťažko niekedy vydržia čo i len týždeň)

Tak do pečenia priatelia!

 

Recept Mačie oči

Množstvo: cca 24 ks

Pečenie: 180 ºC, čas: 7 – 10 minút

 

Prísady:

 

40 dkg hladkej múky

25 dkg masla alebo margarínu (Palmarín)

1 sáčok vanilínového cukru

10 dkg práškového cukru

2 žĺtky

cca 4 dkg mletých orechov

 

Poleva: čokoláda na varenie, maslo (prípadne práškový cukor)

 

Postup

Všetky suroviny spolu vymiešame na cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary (treba mať pripravené formičky už so zabudovaným stredom na vykrojenie, aby ste mali tie “oči”, kde uvidíte lekvár) alebo vykrajovacie formy rôznych tvarov a k tomu malé okrúhle “vykrajovátko”, s ktorým vykrajujete stred každému druhému tvaru. Takto pripravené vykrojené cesto dáme piecť do trúby na plech s papierom na pečenie na 180 ºC, na cca  7 – 10 minút. Ak začínajú tvary hnednúť, tak ich treba rýchlo vybrať, je to už znak toho, že sú už veľmi upečené.

Po vychladnutí upečených “mačích očí”, ich potrieme ríbezľovým lekvárom a spolu zlepíme. Niektorí si ich môžu posypať cukrom, ale tieto mačie oči sa necukrujú, ale namáčajú sa do čokoládovej polevy. (tú si pripravíte: s čokoládou na varenie a s roztopeným maslom, kto má rad sladšiu chuť, môže pridať aj práškový cukor. Množstvo nechám na Vás, treba, aby poleva bola tekutá, ale nie príliš. Ak máte zase radi prudko čokoládové dobroty, tak nechajte polevu, nech je hustejšia, bude viac čokolády aj na tomto pečive. Takto namáčajte pečivo po jednom do čokoládovej polevy do polovice – viď úvodné foto a ukladajte na papier na pečenie. Po uschnutí sa krásne odlepia, nezostane spodok čokolády na tácke/tanieri).

Dobrú chuť!