Čoko torta na MDD

Prudko čokoládová torta alebo čo upiecť na MDD

 

 

 

Keďže sa blíži medzinárodný deň detí, tak mi napadlo, že deťom spravím brutálnu čokoládovú tortu.  A keďže vieme, že deti čokoládu milujú (aspoň väčšina), tak som si povedala, že im ju doprajem už dnes. Veď zostane aj na zajtra…

Keďže v kútiku duše zostávame aj my dospelí deťmi, tak táto torta je aj pre Vás. Dosť bolo rečí, nech sa páči, recept nižšie.

 

 

RECEPT Čokoládová torta

 

 

 

Suroviny:

 

150 g polohrubej múky

250 g práškového cukru

150 g masla

6 vajec

140 g čokolády (na varenie)

1 prášok do pečiva (12 g)  alebo Bio bezfosfátový prášok do pečiva – 5 g)

bobuľové ovocie na ozdobu

 

Krém:

250 g mascarpone

300 g čokolády (na varenie)

375 ml smotany na šlahanie

 

POSTUP

Vymiešame práškový cukor s rozpusteným maslom a pridáme oddelené žĺtky od bielkov. Vaječné bielka vyšľaháme do tuha, ktoré pridáme do múky zmiešanej s práškom do pečiva. Zároveň pripravíme vodný kúpeľ, v ktorom rozpustíme čokoládu na varenie 140 g). Keď roztopená čokoláda vychladne, pridáme ju do vymiešanej zmesi so žĺtkami a poriadne premiešame. Takto vymiešanú zmes pridáme do múky s bielkami, zmiešame a vylejeme na pripravenú tortovú formu na pečenie. Elektrickú rúru si vopred vyhrejeme na 160ºC  a pečieme cca 45 minút (záleží od trúby, vykonajte pre istotu kontrolný test špajdlou;, ak sa cesto ešte lepí na špajdlu, tak pečte ďalej) Takto upečený korpus nechajte vychladnúť na mriežke a až potom plňte krémom.

Tip: Korpus môžete piecť buď naraz v tortovej forme na pečenie a potom korpus rozrežete na 3 časti alebo pre uľahčenie (ale o to dlhšie pečenie), môžete piecť každý korpus zvlášť. Ako ste zvyknutí alebo ako Vám to bude lepšie.

Krém:

Čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli a po jej vychladnutí pridajte mascarpone. Vyšľahajte smotanu dotuha a pridajte do zmiešanej zmesi s čokoládou.

Tip: Ochutnajte krém, ak sa Vám zdá málo sladký, môžete ho ešte dosladiť práškovým cukrom. Pre šťavnatejšiu verziu torty, môžete potrieť spodný korpus marhuľovým alebo jahodovým lekvárom a potrieť krémom.

Takto s pripraveným krémom plníme oddelené korpusy a nakoniec tortu potrieme zvyšným krémom nielen na povrchu, ale aj po stranách.

Tip: Na vrch torty môžete dať ovocie, v tomto prípade to boli černice a čučoriedka na vytvorenie kvetinky.

Dobrú chuť!