Tvarohový koláč či Cheesecake

Tak po dlhšom čase sem opäť idem pridávať jeden z obľúbených receptov. Kto miluje tvaroh, tak určite vyskúša aj tento cheesecake, ktorý je naozaj výborný. Keďže rada experimentujem, tak som  trochu vylepšila recept a spravila dve verzie. A aby to nebola nuda, tak tentoraz nešlo celé cesto do jednej formy ako torta, ale stali sa z neho malé ‘cheesecake’ mafinky, čiže tvarohové mafinky.

Dosť bolo rečí, ide sa na pečenie!

 

Recept Mafinky a la “Cheesecake”

 

Korpus:

250 g sušienky Hobbits alebo Sušienky – Zlaté ovsené sušienky Opavia (bez čokoládovej polevy!)

120 g maslo

 

Plnka:

Plnka na korpus priemer 26 cm:

500 g mascarpone (prípadne môže byť aj kombinácia Lučina a 250 g mascarpone)

200 g kyslá smotana

2 ks vanilínového cukru

250 g práškového cukru

250 g tvaroh tučný

3 ks celé vajcia

citrónová kôra (2 čajové lyžicky)

1 ks žĺtok

 

Plnka do formy na mafinky (cca 22 – 24 ks):

370 g mascarpone alebo 250 g mascarpone + 1 Lučina (môže byť aj iba Lučina)

180 g kyslá smotana

1, 5 ks vanilínového cukru

200 g práškového cukru (prípadne podľa Vašej chuti, niekto má radšej viac sladké, niekto menej)

250 g tvaroh tučný

2 ks celé vajcia

1 ks žĺtok

2 ČL citrónová kôra, alebo nastrúhaná kôra z ošetreného citróna

 

 

Plnka s príchuťou:

škoricový cukor (1,5 ČL alebo menej)

rumová príchuť (cca 1 ČL)

Stačí ochutnať plnku, či potrebujete pridať viac škorice alebo menej, záleží, čo máte radi, výraznejšiu alebo menšiu príchuť

 

Pozor! Všetko by malo byť izbovej teploty, takže vybrať aspoň pol hodinu pred pečením z chladničky

 

Na ozdobu: kvet fialky (ak si doma pestujete fialku, a nie je kupovaná, tak ju kľudne môžete aj zjesť ;))

 

POSTUP:

Pečieme korpus

1. Sušienky rozdrvíme úplne do sypka ako strúhanku, pomáha, keď namiesto drvenia prstami, použijeme nejaký ten drvič (stačí na korenie alebo aj pevné pretláčadlo, keksy s ním máte rozdrvené do 10 minút)

2. Roztopíme maslo na rajnici alebo v mikrovlnke a pridáme do rozdrvených sušienok a poriadne premiešame.

3. Takto premiešanú zmes dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie alebo do mafinkových formičiek (je vhodné dať aj papierik na mafinky, nie je nutné). Zmes treba dať rovnomerne buď lyžičkou alebo utlapkať a nezabudnúť dať trochu zmesi aj na okraje formy/formičiek, iba tak na cca pol centimetra.

Ak máme tortovú formu, tak ju dáme na plech kvôli maslu, ak by pustilo. Do mafinkových formičiek /resp. košíčkov) netreba. Korpus pečieme v trúbe cca 10 minút na 180 ºC. Po upečení        necháme vychladnúť.

 

Príprava plnky

4. Zatiaľ si pripravíme mascarpone a tvaroh, ktorý premiešame a potom vmiešame kyslú smotanu. Všetko treba poriadne premiešať.

5. Pridáme preosiaty práškový cukor a postupne pridávame vajcia a premiešame.

6. Pridáme 2 vanilkové cukry a nakoniec nastrúhanú citrónovú kôru

7. Ak chceme mať výraznejšiu príchuť, pridáme do polovice plnky rumovú príchuť a škoricový cukor.

8. Takto pripravenú tvarohovú hmotu vylejeme na vychladnutú sušienkovú zmes vo formičkách lyžicou. Je dobré dať najprv piecť korpusy po sebe a plnku potom rovno dávať na vychladnuté korpusy. Najprv dávať plnku veľkou lyžicou do mafinkových košíčkov do polovice formičiek/košíčkov a až keď sú všetky naplnené, tak plnku rovnomerne opäť nabrať znova do košíčkov/formičiek, aby bola všade rovnaká.

Ak niekto pečie v tortovej forme, tam je to jednoduchšie, keďže sa len okraje formy vymastia maslom a plnka sa rozleje na vychladnutý upečený korpus. Odporúčam umiestniť mafinkovú formu, ak je silikónová na plech, ľahšie sa vyberá potom z rúry.

Už sa to pečie

9. Rúru zohrejeme na 160 až 170º C, vložíme ešte jeden hlbší plech či pekáč s vodou (naplnený vodou asi tak do max.polovice plechu) a umiestnime ho na dno rúry pod mriežku, kam vložíme plech s mafinkami. Pečieme cca 60 minút.

10. Ak plnka na koláčikoch “napuchne” či ako by povedala moja babka začne sa zdúvať :), tak sú onedlho koláčiky hotové a treba vybrať vodný kúpeľ z rúry a ešte piecť 5 – 10 minúť.  Vtedy napuchne ešte viac.

 

A hotovo

11. A ako zistíme, či sú mafinky/koláč hotové? Stačí potriasť plechom/formou a koláčiky by sa mali v strede trochu triasť..ako želé..Plnka by mala byť po okrajoch hnedá.

12. Mafinky vyberieme z trúby, tortovú formu môžeme nechať ešte 5 minút vo vypnutej rúre pri otvorených dvierkach na nej a tak nechať vychladnúť cca 1 hodinu.

13. Pri mafinkách, ktoré neboli v košíčkoch, odporúčam dať do chladničky, potom sa krásne dajú vybrať aj s korpusom, inak by sa korpus rozpadával. Ak sú v košíčkoch, tak nieje problém, keďže sa rovno vyberú košíčky. A môžeme ich aj ozdobiť, napríklad kvetom z fialky.

Prajem dobrú chuť ;).