3 hry pre deti – ako zničiť hnev

 

 

Ako stíšiť hnev u detí?

 

Stalo sa Vám, že ste nevedeli zastaviť bitku súrodencov? Čo robiť, keď sú zlostní na seba a bijú sa ostošesť?

Deti majú rôzne nálady a súrodenecká šarvátka k tomu už tak nejako patrí. Zasiahnuť alebo nechať tak? Veľakrát si súrodenci vyriešia problém sami. Ale čo ak nie? Vtedy je už potrebný zásah rodiča. A tu je zopár tipov, ako zo súrodeneckej bitky (pri niektorých hrách možno použiť aj na jedináčika) spraviť poučnú zábavu.

 

3 hry ako ich zabaviť a zbaviť hnevu

 

1. Kohúti na dvore

Deťom oznámte, že tentoraz budú kohúti. Každý z nich sa postaví na jednu nohu, druhú nohu drží hore skrčenú a ruky dá vbok. Vysvetlíme pravidlá. Po odštartovaní môžu do seba narážať a ten, kto nevydrží stáť na nohe, t.j. dopadne oboma nohami na zem, prehráva. A môže začať hra znova, až kým sa deti neunavia, možno aj na ten hnev zabudnú. A aby bola väčšia zábava, môžu pri náražaní vydávať zvuky kohúta, riadne nahnevaného. Možno už pri tom kikiríkaní a státí na nohe spraví svoje kúzlo.

 

2.  Papierová vojna

Deťom prinesieme papier (môže byť novinový papier alebo papiere,  ktoré už nepotrebujete). Každé z detí pokrčí papier do tvaru malých loptičiek. Keďže potrebujeme, aby sa deti riadne “vyventilovali”, tak im pripomenieme, na čo sa nahnevali a odštartujeme papierovú vojnu. Môžu si pritom spraviť bunkre zo stoličiek a diek, prípadne iné útočisko, ktoré bude na to najlepšie.

 

3. Hoď si vankúšom

Túto stratégiu sme používali ešte so sestrou. Áno, babka mala z nás šoky, hlavne, keď vyletel vankúš von oknom a pristál pred prekvapenú susedu – starú babičku. Našťastie mala táto pani tiež vnúčatá a zobrala všetko s humorom. Takže, najprv zavrite všetky okná v byte, pre istotu, a potom už len vyzbrojte deti vankúšmi. Stačí pre každé dieťa jeden vankúš a hlavne dostatočná vzdialenosť, aby si náhodou neublížili. Stačí aspoň dva-tri metre a potom už len hor sa do hádzania vankúšov (je to skoro ako vybíjaná, len tu sa nevybíja človek tvrdou loptou, ale mäkkým vankúšom a nakoniec je z toho celkom aj sranda).

Pozor, žiadne páperové vankúše, aby ste neskončili ako v rozprávke Neberte nám princeznú, kde sa deti náramne zabavali hádzaním vankúšov, ale nakoniec tam lietalo milión peria a to by sa asi ťažko upratovalo. (ovšem, ak Vám je to jedno, smelo do toho).