5 hier na trénovanie pamäte

Asi to každý pozná, čím ďalej, tým viac zabúdame. Bežné aktivity počas dňa sa stávajú rutinou a pomaly si ani nepamätáme, čo sme robili včera. Keďže malé deti majú úžasnú pamäť a do dvadsaťpätky väčšina ľudí, ďalej už závisí aktivita našej šedej kôry len od nás. A ako si ju najlepšie vytrénovať? Napríklad aj pomocou hier, ktoré už dávno poznáme a ktoré sme už isto dávno nepoužili. (aspoň niektorí z nás určite)

Ako na to

Stačí, keď si každý deň sľúbime a dodržíme, že si zahráme aspoň jednu hru denne. Ak sa nám nechce, tak aspoň raz za dva dni. Myslím, že päť až desať minút si nájde každý z nás. Ak si myslíte, že tých desať minút je príliš veľa, tak si ich skúste naplánovať a vyhradiť si na to presný čas, kedy viete, že predsa by sa svet nezrútil, keď budem desať minút “oddychovať” práve týmto spôsobom. Takto si budete istí, že na to nezabudnete a budete mať možnosť si naozaj zlepšiť pamäť a pri niektorých hrách sa ešte aj zabaviť.

 

5 hier-spôsobov ako mať pamäť v kondícii

 

1. Pexeso

– myslím, že túto hru netreba špeciálne predstavovať. Pexeso je hra, kde máme kartičky dvojíc rovnakých obrázkov, ktoré pri hre porozkladáme na stôl tak, aby sme nevideli obrázok a zamiešame (kartičky môžeme zamiešať už predtým a rovno rozložiť kartičky na stôl). Cieľom hry je hľadať dva rovnaké obrázky, ale možnosť má vždy iba jeden hráč. Odkryje dva obrázky a keď nie sú rovnaké, znova ich otočí naspäť a pokračuje ďalší hráč. Práve toto otáčanie a pozorovanie obrázkov a pamätanie si pozície obrázkov zabezpečuje, že si trénujeme pozornosť. Čím častejšie hrávate pexeso, tým sa zlepšuje aj vaša pamäť.

   

2. Šach

– je neodmysliteľná hra pre rozvoj logiky a tým pádom si vieme veľa vecí zapamätať. Ovšem, šach nie je hocijaká hra, je to hra hier, keďže iba správna stratégia je výherná stratégia.

Hra je hraná medzi dvoma súpermi na opačných stranách šachovnice. Tá obsahuje 64 štvorcov opačných farieb. Každý hráč má 16 figúrok: 1 kráľa, 1 dámu, 2 veže, 2 jazdcov, 2 strelcov a 8 pešiakov. Cieľom hry je matovať súperovho kráľa. Šach mat je pozícia, keď kráľ je napadnutý (v šachu) a nemôže šachu zabrániť.

 

3. Krížovky 

– kto by si aspoň raz za živoť nezalúštil? Krížovky vyžadujú veľmi dobrú znalosť daného jazyka a veľkú slovnú zásobu (keďže krížovky sú populárne aj v iných krajinách, môžeme lúštiť krížovky aj po česky, anglicky apod.) Našťastie sú rôzne úrovne krížoviek a majú svoje pomôcky, ako napríklad knižka najčastejších výrazov vyskutujúcich sa v krížovkách. Pre trénovanie pamäte je ovšem najlepšie používať vždy náročnejšie krížovky a s novými slovami. Lúštenie krížoviek, kde viete všetky slová nemá pre Vašu pamäť skoro žiadny efekt. Takže krížovky áno, ale zvyšujte si úroveň krížoviek.

 

4. Sudoku

– jedna z ďalších veľmi populárnych logických hier je práve Sudoku, kde cieľom je doplniť chýbajúce číslice od 1 do 9, kde na začiatku vypĺňania sú už vyplnené číslice podľa úrovne, ktorú riešite. Pri základnej úrovne chýba iba zopár čísiel, v tých najťažších je to naopak, je vyplnených iba zopár. Vyplnené číslice sú rozmiestnené tak, aby pre dané rozmiestnenie existovalo iba jediné riešenie. Rozmýšľanie nad danými riešeniami a strávenie času nad správnymi číslami určite nenechá Vaše mozgové závity v pokoji.

 

5. Hádaj na čo myslím

– táto hra je pomerne jednoduchá. Myslíme na predmet, najlepšie na veľmi nezvyčajný a druhá strana háda o aký predmet ide. Ide tu na jednej strane o rozšírenie slovnej zásoby, a na druhej strane aj kreatívna stránka  čiže posilujeme našu pravú hemisféru mozgu. Čím viac budeme hrať podobné tipy hier, tým viac si budeme pamätať veci. (Podobná je aj hra, kde sa hráme, že ideme na loď.

V hre je nás napríklad 7 ľudí, prvý hráč povie, že si berie na loď vodu. Druhý hráč, zopakuje, že prvý hráč si berie vodu a on si berie záchranné koleso. Tretí hráč zopakuje, čo si berie prvý a druhý hráč, a povie, čo si berie na loď on. A takto to ide až po siedmeho hráča, ktorý zopakuje, čo si berú všetci doteraz na loď a čo si berie aj on. Najlepšie je, čím je viac ľudí, tým je viac  vecí  a o to je väčšia výzva zapamätať si všetko, čo bolo už doteraz zapamätané. Ovšem, táto hra je na dlhšie, preto je napísaná ako šiesta bonusová hra, ktorú si môžete taktiež vyskúšať)

Prajem veľa zábavy a hlavne, nech sa dobre cvičí.