Predaj na Handmade trhu

 

Tento rok bol prvý rok, čo som zažila predaj vlastne vyrobených, či skôr maľovaných obrazov na handmade trhu. Áno, na trhu, kde sa ponúkali výrobky, ktoré boli z domáceho prostredia, nie z veľkovýrobne. A aké to bolo?

Keď Vám povie niekto, že zaručene choďte predávať na trh, treba to brať s rezervou. Prečo? Pretože neviete aká veková kategória sa tam bude nachádzať, neviete, či tam prídu práve ľudia, ktorí budú mať záujem o Vaše výrobky. Lenže to nikdy neviete. Ale jedna správa je  pozitívna, a to, že vždy sa nájde niekto, komu sa bude páčiť Váš výrobok.

 

Prvý ročník trhu

A tak tomu nebolo inak ani na prvom ročníku Hurban markete. Aj keď prvý ročník znamená, že návštevnosť bude veľmi malá (vzhľadom na to, že ide o dedinu a hlavne o PRVÝ ROČNÍK), podstatné je, že môžete dať o sebe vedieť. Aj keď nič nepredáte, môžete sa aspoň zviditeľniť. A to tiež nie je na škodu. Čím viac Vás ľudia spoznajú, tým sa dostanete do povedomia okolia. A verte, či neverte, ak máte čo ponúknuť, bude časom aj dopyt po Vašich výrobkov. Či bude veľký alebo malý, tak to už záleží od ľúbivosti Vašich produktov u návštevnej skupiny.

 

Výhoda handmade trhu

Výhodou handmade trhov je, že okrem sebaprezentácie a predstavenie Vašich výrobkov, môžete spoznať nových ľudí, prípadne si kúpiť nové lokálne výrobky (ja som neodolala nákupu tekvicového oleja, ktorý je vynikajúci). Taktiež si môžete otestovať predajnosť, či “páčivosť” Vašich produktov. Aj pri nízkej návštevnosti hneď vidíte, o ktoré obrazy majú ľudia najväčší záujem.

Na druhej strane netreba mať príliš veľké očakávania, pretože predaj na už spomínaných trhoch je závislý od viacerých faktorov: počasia, počtu ľudí a hlavne Vašej ponuky. Je iné ponúkať jedlo versus obrazy. Čo si asi kúpite skôr? Myslím, že odpoveď je jasná, hlavne, keď je človek hladný. Ale po čase nasýtenia, príde rad aj na obrazy, a tak to bolo aj v mojom prípade. Tá radosť, keď sa niekomu páči Vaša tvorba a ešte je ochotný aj za ňu zaplatiť je na nazaplatenie.

A čo ďalej? Môžete si vyskúšať predávať na handmade trhoch, jarmokoch, ale treba brať do úvahy, že sa tu nejedná o predaj luxusných vecí a preto obrazy vyššej hodnoty sem akosi “nepatria”. Tie môžete ponúkať na “trhu záujemcov o umenie” cez rôzne portály na to určené alebo galérie, ale o tom viac v inej téme blogu.