Ovčie kiahne – mýty a pravdy

 

Neviem, prečo je názov ovčie kiahne a netuším, prečo sa ovčie kiahne v inom jazyku nazývajú pri doslovnom preklade kuracie bodky (tak to ovšem preloží prekladač na internete, keď hľadáte všemožné informácie o tejto chorobe v slovenskom jazyku).

Asi skoro každý, kto bol malý zažil túto chorobu a rodičia mu vraveli, ako sa museli deti pudrovať, aby ich vyrážky nesvrbeli. Taktiež rodičia museli dávať pozor, aby sa deti neškriabali ako také opičky, lebo z bodiek zostanú nakoniec jazvy. A to nie dočasne, ale navždy.

Čo sú to ovčie kiahne?

Kiahne sú vírusové ochorenie,ktoré keď raz dostanete, tak najprv ani nemusíte vedieť, že ste nakazený. Keďže inkubačná doba je až 21 dní, kedykoľvek od nakazenia po túto dobu sa môžete vyhádzať výražkami. Ale pozor, infekčný nie ste po dobu, kedy sa objaví prvá vyrážka, či vlastne, ako sa dozvedáme z rôznych zdrojov, deň-dva pred výsevom už sme infekčný až po dobu,kedy je vyrážka pľuzgierovitá.

Čo to znamená?

To znamená, že ak sa náhodou Vaše dieťa vyhádzalo vyrážkami a majú vzhľad pľuzgierov (takých malých vodnatých), môžete si byť istí, že ide o ovčie kiahne. Lenže mamičky netušia ako také kiahne vyzerajú a aj napriek obrovskému množstvu fotiek na internete, nie všetky si môžu byť tým isté, že ide práve o túto chorobu, keďže na začiatku to nemusí byť úplne jasné.

Ako to zistiť?

Nechajme dieťa pár dní doma a uvidíme, či nejde len o obyčajný štípanec od komára, ale naozaj ide o ovčie kiahne. Ak sú to kiahne, tak po pár dňoch naozaj začne vyrážka „mokvať“ čiže je znej pľuzgier a vyzerá nejako takto. A hlavne, po pár dňoch už nebude iba jedna, bude ich pribúdať stále viac a viac.

Prípadne môžete ísť navštíviť Vašu pani doktorku pre potvrdenie kiahní, ak má navyše prijímaciu miestnosť pre pacientov. Keďže  malých pacientov s touto chorobou iba máloktoré doktorky môžu vyšetriť, aby náhodou neprepukla choroba aj u ostatných malých pacientov.

Potom už len stačí čakať, kedy sa Vaša ratolesť vyhádže čo najviac, lebo čím skôr sa vyhádže, tým skôr sa môže uzdraviť. Telo treba udržiavať v teple, kedy sa najviac  objavia tie malé nepodarené bodky. U niekoho sa môžu prejaviť hlavne na tvári, hlave alebo na chrbte. Takže už doma budete mať naozaj malého pubertiaka.

Niektoré deti zasiahne táto bodkovaná „choroba“ viac, niektoré menej. Môže mať iba zopár bodiek po tele, alebo celé bodkované šaty, ako by nejeden človek povedal, máme doma takú obrátenú muchotrávku (len namiesto bielych bodiek sú červené).

Čo robiť?

V poslednom čase je odporúčané, aby sa deti nepúdrovali , ale iba mierne vykúpali v hypermangáne, čo vysuší bodky. Niektorí doktori radia nerobiť nič, prípadne, ak dieťa svrbí pokožka, užiť fenistil kvapky. Určite sa treba informovať u svojho pediatra, čo odporúča a čo je teraz najúčinnejšie. Na trhu sú rôzne produkty na zmiernenie svrbenia alebo mastičky či spreje na hojenie bodiek, stačí sa len informovať v lekárni.

Kedy už dieťa nie je infekčné

Vaše dieťa nie je infekčné, keď už „uschla“ aj posledná bodka. To znamená, že už nie je z nej mokvavý pľuzgier, ale presknutý a hojaci sa. Ak už dieťa nemá žiadne „živé“ bodky (t.j. pľuzgierovité )na tele, môže ísť do kolektívu.

Môže mať dojča kiahne?

Áno, aj napriek mýtu, že deti do pol roka sú chránené materským mliekom, je toto tvrdenie neopodstatnené. Aj napriek tomu, že matka prekonala v detstve kiahne, dieťa do pol roka ich môže dostať tiež.  A nielen to. Deti do jedného roka, ktoré prekonali kiahne ich môžu dostať ešte raz za život. Všetko záleží od imunity dieťaťa.

Ako je to u dospelého?

Dospelý človek, ktorý už prekonal kiahne v detstve, by ich nemal dostať. Lenže aj tu záleží na imunite človeka a ako vieme výnimky existujú.

Tak, ak už náhodou zastihla Vaše deti táto ne príjemná choroba, tak si spestrite čas hraním, pretožeVás čaká náročný týždeň – dva, ale na druhej strane prežijete pekný čas so svojimi deťmi. A hlavne, zrušiť plánované výlety, však, čo sa náhodou zmešká, dá sa kedykoľvek nahradiť.