Čierny princ – na zjedenie

Čierny princ?

Nie, nebudem hovoriť o rozprávke ani rozprávkovej bytosti. Len si trocha nostalgicky spomeniem ešte na časy, keď sme v obývačke pozerali reláciu Koleso šťastia. Pre tých, čo to nepoznajú, tak išlo o reláciu, kedy sa hádali porekadlá, príslovia, prípadne názvy filmov, a pod. na tabuliach s písmenkami, ktoré ručne otáčala  šarmantná asistentka. Áno, súťažiaci najprv točili kolesom, kde si vykrútili svoju peňažnú hodnotu za uhádnuté písmenko a hovorili jednotlivé spoluhlásky. Keď sa nenachádzali na svetelných tabuľkách žiadne písmenká, bol rad na druhého súťažiaceho. Ten, keď sa trafil a písmenko sa objavilo na tabuli, tak bola tabuľka ešte viac vysvietená a podľa toho vedela asistentka, ktoré  tabule s písmenkom má otočiť. Súťažiaci mohol ďalej vysloviť písmenko a keď sa nachádzalo v tabuľke, mohol vysloviť ďalšie písmenko alebo rovno aj hádať. V prípade, že uhádol celú vetu, mohol si vybrať “vecičku” z výkladu.

 

 

Pre tých mlsnejších tam bola dobrota, na ktorú asi nikto nezabudne. Asi málokto, kto danú reláciu sledoval, zabudne na vetu: “Z výkladu si vyberám cukrovinky Čierny princ”. Áno, bolo to asi päť či desať balení týchto cukroviniek (na presný počet si už nespomeniem), ale viem, že v tej dobe každý mohol naraziť na túto maškrtu – čokoládový kopček, ktorý bol naplnený hustou penou.

V tej dobe sme dostali od susedy koláč s názvom Čierny princ. Aj keď sa cukrovinke, ktorá bola tak veľmi predávaná a obľúbená nepodobá, chuťovo je možno aj o niečo lepší. Či áno alebo nie, posúďte sami. Upečte si túto dobrotu, a potom mi dajte vedieť.

Tak dobrú chuť!

 

Recept Čierny princ

Cesto :
4 žĺtky

20 dkg cukru

15 dkg masla

3 PL kakaa

2dcl mlieka

1 ks prášok do pečiva
20 dkg polohrubej múky
Krém :

4 bielky

15 dkg práškový cukor

 

Poleva :

3 PL mlieka

15 dkg prášk.cukru
2 PL kakaa
10 dkg masla
Postup
Vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme roztopené maslo vymiešané s kakaom a vymiešame do penista. Potom pridáme mlieko, prášok do pečiva a polohrubú múku a vymiešame. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. (prípadne dáme na plech  papier na pečenie).
Pripravíme si krém – bielky vymiešame s práškovým cukrom a rovnomerne rozotrieme nožom na upečené cesto.
Nakoniec si pripravíme polevu. Mlieko, cukor a kakao spolu povaríme a pridáme maslo. Dobre vymiešame a rýchlo a opatrne rozotrieme na vrch peny. Keď je koláč vychladnutý, vtedy ho rozrežeme na kocky (prípadne na obdĺžniky, tvar už nechám na Vás).