Čarovná hudba

Hudba lieči

 

Každý z nás má spomienky, ktoré sú spojené s hudbou. U niekoho je to pieseň, kedy si spomenie na svoju prvú lásku, u niekoho to môže byť zas naopak, sklamanie. Za všetkým sú emócie, ktoré, keď už sú príjemné alebo nepríjemné, vždy ich posilňuje hudba. Aj preto by sme mohli povedať, že hudba lieči…Môžeme si zaspievať a pustiť svoju obľúbenú pieseň pri výhre alebo si pustiť smutnú melódiu, ktorá nám pomôže sa dostať z pochmúrneho obdobia. Hudba je o to silnejšia, keď si ju spojíte s nejakým zážitkom. Pri každom vypočutí danej piesne si pripomeniete spomienku.

Doteraz si pamätám, keď som na vysokej škole bola na jednom podujatí, kde sme vyhrali ako najlepší tím na konferencii a hrali nám tam pieseň od Queen: We are the champions. Pocit? Úžasný a vždy, leď počujem túto pieseń, tak si spomeniem práve na oceňovanie a danú chvíľu, ako by to bolo teraz.

To, že sú rôzne štýly hudby, ktoré podporujú naše cítenie a hlavne pozdvihujú náladu niet pochýb. Lenže u každého to je ináč. Niekto sa nabije pri metalovej alebo rockovej hudbe, niekomu sedí zase trance či pop. Ktorá hudba je tá správna? Tá, pri ktorej sa cítite najlepšie Vy! Nie niekto iný, ale Vy a to je veľmi dôležité.

Áno, existuje hudba, ktorá môže vplývať na Vaše vnímanie a sústredenie, napríklad sa za takú pokladá vážna hudba alebo trance. Predpokladá sa, že pri počúvaní vážnej hudby sa koncentrujete na počúvanie rôznych nástrojoch, ktoré tam hrajú. Aj preto nepočúvate iba melódiu, ale Vaše receptory zachytia viacero hudobných nástrojov. Stačí pustiť vážnu hudbu malým deťom a uvidíte,ako spozornejú. Bude to iba na chvíľku (možno mikrosekundu) pokiaľ sa neponoria do svojich činností, ale verte, že ju stále vnímajú a ich mozog zažíva niečo nevídané. Takisto ako je to aj pri profesionálnych muzikantoch, ktorým ich šedá kôra môže za každodenné alebo časté hranie len poďakovať.

 

Ako to vidia vedci?

Podľa vedeckých štúdií, hudba ovplyvňuje a pôsobí u ľudí na mozgové nervy od plodu až do dospelosti. Aj preto sa často hovorí o tom, že plod v bruchu už vníma hudbu, ktorú počúva matka.  Vedci predpokladajú, že počúvanie hudby podporuje neurogenézu, obnovenie a uzdravenie mozgových nervov regulovaním vylučovania steoridných hormónov, v konečnom dôsledku vedúcich k mozgovej prispôsobivosti. Hudba ovplyvňuje hladinu steroidov ako kortizol, testosterón a estrogén, a vedci veria, že hudba ovplyvňuje aj neurónové gény, ktoré sa týkajú týchto látok a proteínov.

Na základe vedeckého reportu, ako vplýva konkrétny štýl na zmeny v mozgu, vedci dospeli k podstatnému záveru. Nie je dôležité o akú hudbu ide, ale je dôležité, či sa Vám hudba páči alebo nie. U každého skúmaného jednotlivca bolo evidentné, že hudba, ktorá sa páčila jedincovi jedného štýlu bola rovnaká ako u druhého jedinca, ktorého obľúbená pieseň bola iného žánru.

Z daných zistení je evidentné, že bez ohľadu zvukových charakteristík, funkčný mozgový stav závisí či sa hudba páči, nepáči, je nenávidená alebo ide o obľúbenú pieseň. Počúvaním hudby, ktorá sa páči alebo ide o obľúbenú pieseň, je ovplyvnená funkčná súvislosť v časti týkajúcej sa danej opätovnj myšlienky a nachádzajúcej sa v pamäťovom kódovaní, ako je predvolený režim siete a hippocampus. Zakiaľ možno každý intuitívne rozumie mentálnej skúsenosti alebo cíteniu, keď počúva svoju uprednostňovanú hudbu (Mozart alebo Zimmer) alebo keď počúva obľúbenú pieseň (či je to napríklad práve pieseň od od Simy M. alebo Rytmusa), vedci deklarujú, že mozog jasne ukazuje podobnú skúsenosť zapojením predvoleného režimu siete. Tento režim podporuje funčkné mozgové stavy, ako je znovuspracovanien spomienok a sebapozorovanie.

 

Je hudba prospešná?

Áno, je. Bezpochyby. Kto bol na koncerte svojej obľúbenej speváckej hviezdy alebo muzikanta to môže len potvrdiť. Nadšenie a endorfíny sú len jedným z faktorov, ktoré v nás hudba vyvoláva. Atmosféra je neuveriteľná už len tým, že tam prúdi skvelá energia. Z pódia priamo na ľudí. Preto koncerty sú také obľúbené. Je iné byť priamo na mieste a zažívať hudbu priamo so spevákom ako za počítačom zo záznamu. Už len pre tento pocit sa oplatí zažiť hudbu naživo. Prečo? Pretože odchádzate nielen o zážitok bohatší, ale aj v povznesenej nálade, ktorá Vám vydrží ešte pár hodín či dní. Podobnej je to aj pri rôznych karnevaloch, či už tých lokálnych alebo zahraničných, kde počuť tradičnú hudbu. Tí, čo chodievali na tanečnú (a je jedno, či sú to spoločenské, ľudové alebo moderné tance), Vám dajú zapravdu, že ich chtiac-nechtiac hudba vtiahla do iného sveta.

Tak poďme si pustiť svojú obľúbenú hudbu a chvíľu sa stratiť v našich myšlienkach.